preskoči na sadržaj
Projekt: Globalni ciljevi - lokalne mogućnosti

O projektu Globalni ciljevi - lokalne mogućnosti

Na temelju provedenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprijeđenje ekonomske i socijalne kohezije“ i temeljem Odluke o financiranju projekata od 27. veljače 2019. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, Opatička 4, Zagreb kojeg zastupa Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge i udruga Odred izviđača „Suvara“, Josipa bana Jelačića 22, Otok kao ugovorene strane, zaključili su Ugovor o dodjeli financijskih sredstava iz državnog proračuna u svrhu provedbe projekta „Globalni ciljevi – lokalne mogućnosti“.

Projekt je krenuo s danom 18. ožujka 2019. godine te će se provoditi ukupno 15 mjeseci. Ovo je prvi veliki projekt udruge Odred izviđača „Suvara“ kojemu su obavezni partneri Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Komletinci i Grad Otok.

 

Projekt je zamišljen da obuhvaća niz aktivnosti: predavanja učitelja i vanjskih suradnika, edukativne radionice, terenska i istraživačka nastava te iskustvene vježbe kroz koje će sudionici projekta osvijestiti probleme održivog razvoja, upoznati se sa 17 globalnih ciljeva te konkretnih aktivnostima u lokalnoj zajednici dati svoj doprinos ostvarenju specifičnih ciljeva projekta.

Aktivnost koja je značajna za ovaj projekt je i zapošljavanje jedne osobe. Kroz svih 15 mjeseci provedbe projekta zaposlena je osoba koja upravlja projektom i administracijom. Voditeljica projekta odgovorna je za funkcionalnu i tehničku provedbu, donošenje odluka u vezi projekta, sastavljanje izvješća, upravljanje financijskim podacima, brinuti da bude sve u skladu s propisima i pratiti provedbe aktivnostima i čuvati dokumente.

Prva aktivnost s kojom su se učenici upoznali je „Izrada plakata na temu 17 ciljeva održivog razvoja“. Grupnim radom učenici su istraživali globalne probleme, upoznali se sa 17 ciljeva održivog razvoja, utvrdili gdje se nalazi lokalna zajednica u odnosu na navedene probleme i ciljeve. Izrađeni plakati su se prezentirali za Dan škole te su bili izloženi na prvom katu škole. Učenici su kroz ovu aktivnost primijenili: usmeno izlaganje, prezentiranje, pokazivanje, demonstriranje, istraživački grupni i samostalni rad, crtanje i pisanje.

      

„Volontiranje u lokalnoj zajednici“ aktivnost je u kojoj su sudjelovali svi zainteresirani učenici i učitelji škole, roditelji te članovi Sportsko – ribolovnog društva „Brežnica“. Dvije lokacije u našoj šumi očišćene su od smeće. Toga dana isticala su da svi moramo uređivati životni prostor i odgovorno se ponašati u zbrinjavanju otpada. Osnažili smmo partnerstva organizacija civilnog društva te ovu aktivnost završili pjesmom, igrom i smijehom.

   

Aktivnost „Istraživanje zavičaja“ provedena je s učenicima prvog i drugog razreda šk.god. 2018./2019.. Učenici su sudjelovali u jednodnevnoj aktivnosti koja je uključivala radionicu izrade kućica za ptice, predavanje vanjskih suradnika, posjet promatračnice ptica u Nijemcima i vožnju brodom po Bosutu.

   

U sklopu projekta i aktivnosti „Zdravo tijelo – zdrav duh – zdrav okoliš“ u sklopu škole otvoreno je vanjsko vježbalište. Vježbalište će bit značajno učenicima za provođenje Tjelesne i zdravstvene kulture. Uz vježbalište su učenicima postavljene i klupe te se vrijednost ovog projekta procjenjuje na skoro 100.000,00 kuna. Provedbom ovakve aktivnosti ponajprije će se pridonijeti zdravom načinu života. Ovdje će se moći provoditi i razna školska natjecanja te zabava za sve uzraste.

   

Mobilni planetarij je aktivnost u kojoj su sudjelovali svi učenici naše škole te svi zanteresirani mještani. Program pokretnog planetarija uključivao je radionice za sve ciljane skupine, a tematski su bile vezane uz Zemlju i svemir („Upoznajmo zemlju“, „Orijentacija pomoću zvijezda“, „Od planeta do planeta“, „Treči kamenčić od sunca“, „Duboki svemir“, „Što se krije na noćnom nebu“ itd.

Provedom ove aktivnosti sudionici projekta zorno su utvrdili stečena znanja na nastavi prirode i društva, geografije i fizike.

Učenici su kroz aktivnost „Istraživanje zavičaja“ istraživali i zaštićeni krajobraz Virove koji se nalaze u Otoku. Tog dana učenici su obišli poučne staze i Lože te lokaliteta Virgrad. Uz stručnog predavača učenici su stekli nova znanja i naučili stvari koje nisu znali o svome području. Uz igru koju su pripremili članovi udruge OI „Suvara“ svi su se lijepo zabavili.

   

Aktivnost „Predavanja na temu održivog razvoja“ zadnja je koju smo proveli. U našoj školi organizirana su tri stručna predavanja pod vodstvom predavača g. Vjerana Piršića. Stariji učenici naše škole (5.-8.r.) slušali su predavanja te sudjelovali o raspravama na temu održivog razvoja. Treće predavanja bilo je namjenjeno za širu lokalnu zajednicu. Na ovom predavanju predavač nam je otvorio nove vidike i davao savjete kako na najbolji mogući način pridonijeti zajednici u kojoj živimo.

   

Do kraja ovog projekta učenici će još posjetiti Eko centar Zlatna greda, izletište Jankovac i kampiranje na otočkim Virovima pod vodstvom OI „Suvara“. Također će se održati zanimljive Mobilne radionice na temu održivog razvoja i biološke raznolikosti za sve učenike pod stručnim vodstvom udruge „Bioteka“. Učenici će odslušati stručna predavanja na temu „Biciklom sigurno u prometu“ te će polagati ispite za vozačke. Ovaj projekt zaokružiti ćemo zajedničkim druženjem i nadam da ćemo nekad uskoro imati priliku opet učiniti nešto dobro kako za lokalnu zajednicu tako i za učenike i članove udruge OI „Suvara“. Putovanje kroz ovaj projekt bilo je popračeno i do kraja će bit popračeno raznim aktivnostima te se nadamo da su koristnici (učenici i članovi udruge OI „Suvara“) uživali u pripremljenim aktivnostima i da su sa zadovoljstvom prihvatili nova znanja.


 

  :: opširnije :: 


objavio: Sanja Marczi  datum: 27. 2. 2020. 08:33
 


TražilicaSandučić povjerenja

SANDUČIĆ POVJERENJA

Mjesto na kojem možeš podijeliti svoje misliosjećaje želje.

Podijeli ih u obliku pisma (kod ureda pedagoginje)
ili putem elektroničke pošte (na adresu: os.vnazor.komletinci@gmail.com),
pri čemu se ne moraš bojati jer ćeš ostati anoniman o čemu će se pobrinuti
pedagoginja.


Otvoreni sati učitelja


ŠKOLA ZA ŽIVOT

 

  

 

Škola za život - eksperimentalni program

Klikom na LOGO možete detaljnije pogledati sve o eksperimentalnom programu "Škola za život" u koji je uključena i naša škola.


Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Veseliš li se početku još jedne školske godine?
Korisni linkovi
preskoči na navigaciju