Učenička zadruga “Kockavica”
Naša učenička zadruga nosi ime Kockavica prema endemskoj biljci kockavica, a trenutno su u rad zadruge uključeni učenici od 1. do 8. razreda. Sudjelovanje učenika je na dobrovoljnoj bazi.





Program sCOOLFOOD
U našoj je školi ove nastavne godine započeo međunarodni Program sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” u sklopu kojeg se djeca i mladi podučavaju o povezanosti održivosti hrane i okoliša s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u...
Mali slastičari
Učenička zadruga II. skupina danas je pravila raspucance, licitarska zvona i kruše mrvica od starog kruha koje su osušili i ručno usitnili. Ovo je bila mala vježba za izradu licitarskih srca koje ćemo nadamo se idućih dana napraviti.
Izrada domaćeg plastelina
Mlađi članovi Zadruge uživali su u izradi plastelina. Iako se zadatak na prvu činio lagan, bilo je izazovno postići ravnomjernu boju plastelina. U izradi domaćeg plastelina korišteni su prirodni sastojci.
Mali kuhari
Danas su članovi Domaćinstva pripremali roštilj i fritule. U veseloj atmosferi učenici su isprobavali razne recepte za fritule i odlučili se za najbolji. A dečki su kao pravi roštilj majstori pokazali svoje umijeće roštiljanja.
Božićna radionica
Božić je stigao i u našu Zadrugu! Marljivi učenici su izrađivali razne božićne dekoracije, a o čemu je riječ, zasad neka ostane tajna.
Izrada prirodnog balzama
Danas je II. skupina pripremala balzam od pčelinjeg voska i shea maslaca.
II. skupina
Danas je II. skupina pripremala zemlju za sadnju i posadila maćuhice u cvjetnjaku ispred škole.
Prve palačinke
UZ I. skupina koju čine prvi i drugi razred su pekli palačinke u kuhinji Domaćinstva. Neki su imali priliku prvi puta sami ispeći palačinke, a u pomoć su im pristigli stariji članovi Zadruge. Lijepo je vidjeti kako stariji članovi pomažu mlađima.
Stara jela
UZ II. skupina je u sklopu projekta "Stara jela" pripremila lepinjice i uštipke prema receptima naših baka. Gost je bila gospođa Lidija Matijašević koja im je pripovijedala kada i kako su se pravili uštipci i lepinjice, te ima je pokazala mnoge trikove koji se koriste...
Rad u vrtu
UZ II. skupina pripremila je vrt za jesensku sadnju povrća. Vrijedni učenici su prekopali, nagnojili i pripremili gredice u vrtu za sadnju. Za nagradu nakon napornog rada učenici su ispekli američke i obične palačinke za okrijepu.
Skupina | Učenika | Raspored | Vrijeme | Godišnji broj sati |
UZ I. | 21 | R1 utorak | 13:25 – 15:00 | 35 |
UZ II. | 19 | R2 utorak | 15:05 – 16:40 | 35 |
O zadrugarstvu

U učeničkim zadrugama đaci stječu i primjenjuju znanja, stječu radne navike kroz učenje, shvaćanje i razumijevanje pa potom ovladavanje cjelovitim proizvodnim procesom, a posebice razvijaju i njeguju svijest o načinu održavanja prirodne ravnoteže (koncept održivog razvitka i njemu primjeren ekološki odgoj). Učenici članovi zadruge van uvjeta klasične učionice i odnosa učitelj/učenik stječu inovativnost, poduzetnost, a neposrednim sudjelovanjem u pokusima stječu znanstveni pristup stvarnosti, iznošenjem i vrednovanjem rezultata potvrđuju svoje mogućnosti i doživljavaju priznanje i zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Učenička zadruga je također organizirano kreativno i rekreativno, zanimljivo i korisno provedeno slobodno vrijeme mladeži. U njoj se podiže razina učeničkog znanstveno-tehničkog odgoja, provodi obrazovanje radi bržeg uključivanja u gospodarstvo. Učeničko zadrugarstvo usmjerava mladež u izboru obrazovnih mogućnosti i zanimanja vezanih za poljoprivredu i selo, obrt i druge djelatnosti. Učenička zadruga pokreće odgoj za društveni, kulturni i politički angažman pojedinca. Kroz zadrugarstvo se stječu temeljne “kreposti poduzetnika” kao što su marnost, radinost, razboritost u preuzimanju rizika, dostojnost povjerenja i vjernost u međuljudskim odnosima, snaga u provedbi teških i bolnih odluka nužnih za zajednički rad i za prevladavanje nevolja.

Danas je poznavanje vlastite životne okoline, odnosno zavičaja neophodnost, budući da je svijet globalnih medija nametnuo nove zajedničke vrijednosti. Zbog toga je jedna od zadaća u Nastavnom planu i programu za osnovnu školi promicanje ljubavi prema zavičaju i domovini « a ogleda se u vrijednostima kao što su: znatiželja i oduševljenje prirodom i prirodnim pojavama, želja za očuvanjem i zaštitom prirodne i kulturne baštine, ekološka svijest i zaštita biljnog i životinjskog svijeta, osjećaj za lijepo i duhovnu stranu života, ponos zavičajem i domovinom»
