U našoj je školi ove nastavne godine započeo međunarodni Program sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” u sklopu kojeg se djeca i mladi podučavaju o povezanosti održivosti hrane i okoliša s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja i UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine. U projekt su uključeni članovi Domaćinstva i Školskog volonterskog kluba.
Programa obuhvaća 2 obrazovna modula – „Učim birati i jesti” te „Bacanje i otpad”. Uključivanjem u praktične modele iskustvenog učenja učenici se upoznaju s ciljevima Programa održivog razvoja UN-a i Agende 2030. Osim nastavnih aktivnosti, Plan provedbe Programa uključuje tri gostujuća predavanja , posjet održivom imanju te studijsko putovanje za voditeljice programa.
Kako bi se osvijestila važnost kvalitetne hrane, važno je prepoznati njene osnovne karakteristike:
- Dobra i hranjiva: Pruža zadovoljstvo i doprinosi zdravlju.
- Čista: Ne šteti Planetu.
- Pravedna: Poštuje proizvođače i ne uključuje eksploataciju.
Trenutno obje skupine odrađuju aktivnosti prvog modula u kojem je cilj aktivnosti potaknuti učenike da pažljivo biraju namirnice i promišljaju o njihovim okusima, razvijajući svijest o zdravoj prehrani i važnosti hrane.