Datum objave: 14. veljače 2025.
Kategorija: Cilj3 | Naslovnica | Volonteri | Zadruga

U našoj je školi ove nastavne godine započeo međunarodni Program sCOOLFOOD „Činimo dobro Otiskom srca” u sklopu kojeg se djeca i mladi podučavaju o povezanosti održivosti hrane i okoliša s prehranom, poljoprivredom, energijom, životnim stilovima i smanjenjem otpada, u skladu s globalnim ciljevima održivog razvoja i UN-ovim Programom održivog razvoja do 2030. godine. U projekt su uključeni članovi Domaćinstva i Školskog volonterskog kluba.

Programa obuhvaća 2 obrazovna modula – „Učim birati i jesti” te „Bacanje i otpad”. Uključivanjem u praktične modele iskustvenog učenja učenici se upoznaju s ciljevima Programa održivog razvoja UN-a i Agende 2030. Osim nastavnih aktivnosti, Plan provedbe Programa uključuje  tri gostujuća predavanja , posjet održivom imanju te studijsko putovanje za voditeljice programa.

Kako bi se osvijestila važnost kvalitetne hrane, važno je prepoznati njene osnovne karakteristike:

  • Dobra i hranjiva: Pruža zadovoljstvo i doprinosi zdravlju.
  • Čista: Ne šteti Planetu.
  • Pravedna: Poštuje proizvođače i ne uključuje eksploataciju.

Trenutno obje skupine odrađuju aktivnosti prvog modula u kojem je cilj  aktivnosti potaknuti učenike da pažljivo biraju namirnice i promišljaju o njihovim okusima, razvijajući svijest o zdravoj prehrani i važnosti hrane.

Pročitajte još

Radionica poticanja čitanja u 1. razredu

Radionica poticanja čitanja u 1. razredu

Učenici 1. razreda sudjelovali su 27. listopada u zanimljivoj radionici poticanja čitanja pod nazivom „Drveće“. Radionica je održana u šumi, a vodila ju je knjižničarka Marija Bratonja iz Vukovara, vlasnica obrta za poučavanje „Mali čitači“. Na početku radionice...

Školski volonterski klub za djecu Afrike

Školski volonterski klub za djecu Afrike

Školski volonterski klub naše škole započeo je provedbu niza radionica izrade afričkog nakita. Radionice se provode kao dio edukativno-humanitarnog programa Škole za Afriku. Izrađujući nakit inspiriran kulturom afričkih naroda učenici uče o bogatstvu različitosti...

Nacionalni Tjedan školskog doručka

Nacionalni Tjedan školskog doručka

  U sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo HZJZ pokrenuo je Nacionalni Tjedan školskog doručka s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako dijete. Tjedan školskog doručka obilježili smo i u našoj školi kroz nekoliko aktivnosti....

Skip to content