2022-04-07 12:02:21

Radionica razvijanja empatije: Tko su izbjeglice?

Svakodnevne vijesti o razaranju Ukrajine i patnjama njezinog naroda u velikoj mjeri utječu na sve nas, a osobito na djecu i mlade. Njima je potrebna posebna pomoć u  razumijevanju pojava poput izbjeglištva ili lažnih vijesti, ali i u nošenju sa stresom i tjeskobom.

Radionica na temu Tko su izbjeglice? održana je u školskoj knjižnici s 5. razredom. Učenici su zajedno sa školskom knjižničarkom razlikovali pojmove migracije i izbjeglištva i razgovarali o pozitivnim i negativnim razlozima zbog kojim ljudi odlaze iz svoje domovine.

Kroz zadatak s kovčegom, učenici su pokušali istražiti kako bi se izbjeglice mogle osjećati. Na listu papira je fotografija kovčega u njega su učenici u par sekundi morali napisati 5 najdražih stvari, a knjižničarka ih je vodila kroz razne situacije gdje su gubili jednu po jednu stvar. Sve dok nisu ostali samo s jednom. Zaključili smo koliko je teško u kratkom vremenu izabrati 5 najdražih stvari, a tek koliko je teško svaku stvar gubiti jednu po jednu.

Radionicu smo završili s citatom Barona De Montesquiea „Sretni li su narodi koji imaju dosadnu povijest.“  Nadajući se da će ratna razaranja uskoro prestati, te da izbjeglištvo neće više nitko osjetiti.

Kako je to izgledalo možete vidjeti pod "opširnije".


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Komletinci