2020-02-11 22:09:58

O projektu TORBICI SE VESELIM - RECIKLIRATI ŽELIM

Tekstilna industrija jedan je od najvećih zagađivača okoliša. Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje proizvede preko 100 000 tona tekstilnog otpada. Najveći su izvor takvog otpada  kućanstva. Potreba je osvijestiti sve nas , posebno one koji će se uključiti u ovaj projekt da je recikliranje odjeće važno. Time smanjujemo proizvodnju odjeće i štetno zagađenje koje pogađa sve nas.

Upravo radi toga uključili smo se u projekt hrvatsko – švicarske suradnje pod nazivom LORA – Laboratorij održivog razvoja.  Nositelj projekta je Bioteka Udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti, a naša je škola jedan od korisnika projekta kao predstavnica Vukovarsko – srijemske županije.  Glavni je cilj projekta  podizanje svjesnost lokalne zajednice i učenika o važnosti recikliranja tekstila.

U projekt su uključeni svi učenici  od 1. do 4. razreda zajedno s učiteljima i volonterima, a plan nam je uključiti i zaintereseirane roditelje, korisnike Dnevnog boravka za starije osobe u Komletincima i cijelu lokalnu zajednicu putem anketiranja i prikupljanja tkanine. Predviđeno trajanje projekta je  od 1. veljače 2020. godine  do 31. listopada 2020. godine. Učenici će sudjelovati u aktivnostima anketiranja, prikupljanja i razvrstavanja tkanina, zatim u izradi platnenih vrećica tako da će sami rezati, krojiti i šivati platnene vrećice u suradnji i pod nadzorom učiteljice Ljubice Martinović, voditeljice projekta te ostalih učitelja.


Osnovna škola "Vladimir Nazor" Komletinci